Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ποια η λύση στην ονοματοδοσία των Σκοπίων;


Το ότι κατά καιρούς ξένοι λαοί ονομάτιζαν τις πόλεις τους με ελληνικά ονόματα είναι και θεμιτό και κατανοητό, όταν προηγουμένως στήριξαν τις γλώσσες τους πάνω στον πλούτο της αντίστοιχης ελληνικής.
Μας πονά το ότι στο παρελθόν αποκαθήλωσαν ναούς και αποκόλλησαν αγάλματα από τις βάσεις τους στην ελληνική γη, για να προσδώσουν αίγλη στο άσημο παρελθόν τους. Κανείς, ωστόσο, δεν επιχείρησε να τα παρουσιάσει ως καλλιτεχνικές δημιουργίες δικών τους καλλιτεχνών, πλαστογραφώντας την ιστορία μας. Αυτοί αρκέστηκαν στο ρόλο του κλέφτη του επίγειου, αλλά και του υπόγειου πλούτου αυτού του τόπου, επικαλούμενοι φαιδρούς τίτλους ιδιοκτησίας με φιλάργυρους Αγάδες της Οθωμανικής επικυριαρχίας.
Ωστόσο, το παράδοξο με τα πολυεθνικά Σκόπια είναι το ότι επιχειρήθηκε να λειτουργήσει ως χωνευτήρι δημιουργίας ενός λαού, με ιστορία και γλώσσα φτιαχτή, για τα οποία δεν θα είχαμε άποψη, ως χώρα, εάν δεν επέλεγαν να στήσουν ένα ψέμα, πλαστογραφώντας την δική μας ιστορία, ταυτότητα και εθνική μνήμη. Τότε τα αστεία και η φιλική διάθεση τελειώνουν...
Ο "αυτοπροσδιορισμός" καταντά φάρσα, μαζί με τις καρικατούρες αγαλμάτων ανθρώπων, που σημάδεψαν καίρια την ελληνική ιστορία (Φίλιππος, Μ.Αλέξανδρος, κλπ) και την αλυτρωτική προπαγάνδα του "τίποτα"!
Κανείς σοβαρός άνθρωπος, αλλά και λαός που σέβεται την ταυτότητα και την ιστορία του, δεν μπορεί να ανεχτεί μια τέτοια καπηλεία! ΚΑΝΕΙΣ!
Γι' αυτό και λύση, υπό την επίκληση της όποιας υποτιθέμενης ανάγκης, με την οποία θα αναγνωρίζουμε δικαιώματα στον δράστη της επιχειρούμενης καπηλείας, δεν είναι λύση· είναι απροκάλυπτη εκχώρηση δικαιωμάτων, όσο ρεαλιστές και να θέλουμε να είμαστε! Υπάρχει λόγος;
Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέπουμε το οφθαλμοφανές· Καμία μικρή χώρα, με τεράστια εσωτερικά προβλήματα, όπως τα Σκόπια, δεν θα τολμούσαν να στήσουν μια τέτοια φαρσοκωμωδία σε βάρος μιας γειτονικής χώρας, με πολλαπλάσια ισχύ σε όλα τα επίπεδα, εάν κάποιοι τρίτοι, εντός και εκτός συνόρων, δεν τα στήριζαν!
Αυτοί είναι το πραγματικό πρόβλημα, ασχέτως εάν δεν μπορούν να ανακόψουν την διαφαινόμενη εκ των έσω επερχόμενη διάλυσή του!
Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, άσχετα με το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, ενδέχεται να έχει γενικότερα αφυπνιστικά αποτελέσματα για ένα λαό ανυπότακτων "ηλιθίων", όπως αδίστακτα χαρακτηρίζουν αυτό το λαό, στέλνοντας τόσους ψεκασμούς και τηλεοπτικές φούσκες στον κάλαθο των αχρήστων... Κι αυτό ενοχλεί, αλλά και προβληματίζει περισσότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: