Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2006

Για μια αδέσμευτη Νομαρχιακή Αρχή

«Τα μολυβένια στρατιωτάκια, η σημαδεμένη τράπουλα και η αμηχανία τους μπροστά στη κάλπη»
Ημέρα με την ημέρα πλησιάζει ο δεύτερος γύρος των εκλογών και καλούμαστε να επιλέξουμε, μεταξύ των δύο υποψηφίων Νομαρχών, κ.κ. Παπατόλια και Πρίντζου, που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό της προτίμησης των εκλογέων, εκείνον που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να βάλει την Νομαρχία Μαγνησίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Η χρονική αυτή στιγμή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι πράγματι επικρατεί έντονη αμηχανία κυρίως σε εκείνους από τους εκλογείς, που ψήφισαν υπέρ συνδυασμών, που ήδη τέθηκαν εκτός της εκλογικής μάχης και καλούνται στις 22 Οκτωβρίου 2006 να επιλέξουν για Νομάρχη κάποιον άλλον, απ’αυτόν που ψήφισαν στις 15 Οκτωβρίου.
Πώς θα ενεργήσουν και με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν;
Το ενδιαφέρον και η εντεύθεν αμηχανία εκπορεύεται στην ουσία από το γεγονός ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία οι στενοί κομματικοί μηχανισμοί, οι οποίοι, κατευθυνόμενοι από γνωστά κέντρα που θέλουν να χειραγωγούν την τοπική κοινωνία και να παίζουν ρυθμιστικό ρόλο, προς ικανοποίησιν τοπικών μικροσυμφερόντων, δρούσαν στο παρασκήνιο μέχρι και την 15η Οκτωβρίου, μετερχόμενοι διάφορα τεχνάσματα για να επηρεάσουν τους υποτελείς σε κομματικές εντολές εκλογείς – “μολυβένια στρατιωτάκια” (ψήφοι κατευθυνόμενοι από κομματικούς και άλλους παράγοντες που δόθηκαν με χαρτάκια και λίστες) υπέρ των συνδυασμών και των υποψηφίων, που παρείχαν την υποστήριξή τους και απ’ αυτούς αναδύθηκαν, δεν μπορούν, πλέον, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά απέναντι σε εκλογείς αντιπάλων συνδυασμών και κομμάτων.
Κάθε πράγμα έρχεται στο προσκήνιο όταν ωριμάσει μέσα στο χρόνο και εν προκειμένω έχουν αποσαφηνιστεί πια τα όρια της δυναμικής των κομματικών αυτών μηχανισμών, όπως έχει αποκαλυφθεί ότι μέσα στα πλαίσια μιας κατά τα άλλα δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι οι εκλογές, δεν άφησαν ακηδεμόνευτη, για άλλη μια φορά, την ανάδειξη των εκπροσώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά έδρασαν με μία στημένη διαδικασία, η οποία αποσκοπούσε στην παροχή ωμής εύνοιας προς τούς προεπιλεγμένους και όχι τους καταξιωμένους υποψήφιους, διαιωνίζοντας ένα κακό που φωλιάζει για αιώνες μέσα στα σπλάχνα της ωραίας αυτής υπόθεσης των τοπικών κοινωνιών. Ευτυχώς η ωμή αυτή επέμβαση πέτυχε εν μέρει, ενώ απέτυχε σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις.
Τώρα, στο προσκήνιο τίθενται μόνον οι δύο υποψήφιοι Νομάρχες και ο αγώνας αυτός είναι αποκλειστικά δικός τους. Θα πρέπει να μας πείσουν για τους λόγους, που θα πρέπει να επιλέξουμε τον έναν απ’ αυτούς.
Αλλά και όλοι εμείς που αποτελούμε το εκλογικό σώμα και επιλέξαμε κάποιον υποψήφιο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον Συνασπισμό, τον ΛΑ.Ο.Σ. ή το Κ.Κ.Ε., κ.λ.π., θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε ότι πρέπει να διώξουμε τα κόμματα από την τοπική υπόθεση που είναι καθαρά αποκλειστικό δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών. Χωρίς να παραβλέπουμε ότι το μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του πολιτισμού και της μάθησης στην σύγχρονη κοινωνία μας, παίζουν σημαντικό ρόλο για την πραγματική της ανέλιξη, εντούτοις το καινούργιο και το ωφέλιμο που θα έρθει στη τοπική μας κοινωνία θα είναι η απελευθέρωσή μας, ώστε να καθορίζουμε χωρίς δεσμεύσεις και εντολές άνωθεν για την τύχη μας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, εάν προσέλθουμε στις κάλπες πραγματικά αποδεσμευμένοι από κομματικές περιχαρακώσεις και προστάγματα, τότε να είστε βέβαιοι ότι στις 22 Οκτωβρίου θα γιορτάσουμε όχι μόνον για τον Νομάρχη που εμείς θα επιλέξουμε, αλλά και για την επιτυχία των αδέσμευτων και ακηδεμόνευτων από τα κόμματα εκλογών. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αφού στόχος μας θα είναι η προκοπή και η πρόοδος του τόπου μας, η οποία είναι υπόθεση όλων μας και όχι των ολίγων.
Σε όλους εμάς που βιώνουμε χρόνια τώρα τα προβλήματα του Νομού μας και είμαστε μάρτυρες της οπισθοδρόμησης και της απραξίας στα νομαρχιακά πράγματα, οραματιζόμαστε τη χρονική στιγμή της αλλαγής για προκοπή και αναγέννηση των πάντων. Αυτό το όραμα που είναι κοινός πόθος σ' όλους μας, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί χωρίς μια αδέσμευτη και ελεύθερη Νομαρχιακή Αρχή, που θα υπηρετεί όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας και σαφώς όχι τα κόμματα, τα οποία είναι ανασταλτικός παράγοντας στην υπόθεση της αυτοδιοίκησης, μία αντίληψη που υπηρέτησε ωμά ο νυν Νομάρχης και έθεσε το συμφέρον της κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας πάνω από εκείνο των πολιτών της Μαγνησίας.
Κι εδώ ακριβώς χρειάζεται να φανεί η σοφία του κατοίκου της Μαγνησίας, που του παρέχεται η μεγάλη ευκαιρία να επιλέξει και να ψηφίσει τον άριστο, που θα μπορέσει να φέρει την πραγματική αλλαγή και αναγέννηση στη Μαγνησία, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Θεσσαλίας, η καρδιά της Κεντρικής Ελλάδος.
Απόστολε Παπατόλια, κλείσε τα αυτιά σου στις κομματικές σειρήνες και ανταπόδωσε στην ταπεινή, αλλά υπερήφανη κοινωνία μας, που σε γέννησε και σε έθρεψε, τις ευεργεσίες που τις οφείλεις και να θυμάσαι ότι "η διαχείριση της εξουσίας δείχνει το ποιόν του ανθρώπου (ΠΙΤΤΑΚΟΥ Διογ.Λαερτ. Βίοι Φιλ. Α,77)". Καλή επιτυχία!! Εδώ θα είμαι και απ’αυτήν εδώ τη στήλη θα τα λέμε και από την επομένη της εκλογής σου ως Νομάρχη (…), όπως το τελευταίο καιρό τα λέμε και με σένα …άγνωστε αναγνώστη.