Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2006

«Όταν μιλούν τα …“πρόβατα”»

Οι λαοί της Μαγνησίας και της Καρδίτσας έδωσαν στη Θεσσαλία το μήνυμα της ολικής ανατροπής μιας παθητικής αντίληψης και μιας αυτάρεσκης άσκησης της εξουσίας από τους Νομάρχες και τους Δημάρχους των πρωτευουσών των Νομών και έδωσε την εντολή άσκησης της εξουσίας αυτής σε νέους – ηλικιακά και πολιτικά - ανθρώπους, άφθαρτους και με οράματα για την ανάπτυξη του τόπου τους.
Ποιο είναι, όμως, το κυρίαρχο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των δύο αυτών Νομών;
Κατά την τριετία 2003 έως 2005, με μέτρο αναφοράς τον αριθμό των έργων, η Μαγνησία κατατάχθηκε στην τελευταία θέση και η Καρδίτσα στην προτελευταία θέση, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας, ενώ με μέτρο αναφοράς τους Προϋπολογισμούς, η Μαγνησία κατέχει την προτελευταία θέση και η Καρδίτσα την τελευταία.
Τριταθλητές και τετραθλητές λοιπόν κατάντησαν και οι δύο Νομοί επί θητείας των κ.κ. Πρίντζου και Αναγνωστόπουλου.
Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που οι Μαγνησιώτες και οι Καρδιτσιώτες δεν μπορούσαν και πάλι – όπως έγινε στο παρελθόν - να πειθαρχήσουν σε κομματικά κελεύσματα και αποφάσισαν να ανατρέψουν με την δύναμη της ψήφου τους την υπάρχουσα παρακμιακή κατάσταση.
Οι Μαγνησιώτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης - με την ψήφο τους και αντίθετα από όλα τα προγνωστικά προκάλεσαν πραγματική ανατροπή και έδωσαν την εντολή στον Απόστολο Παπατόλια να δώσει έμφαση στην άμεση παραγωγή έργων και να αφήσει κατά μέρους τα λόγια, με τα οποία χάνεται πολύτιμος χρόνος, λόγια τα οποία δεν μπορούν να βαπτίζονται εσαεί ως έργα, όπως, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, έπραξε επί μακρόν ο κ.Πρίντζος.
Απόστολε Παπατόλια, ως νέος Νομάρχης Μαγνησίας πλέον, δικαιούσαι να χαρείς για τον πραγματικό εκλογικό σου θρίαμβο και χάριν όλων αυτών που σε εμπιστεύθηκαν και όχι μόνον, οφείλεις στο διάστημα μέχρι και την ουσιαστική ανάληψη των καθηκόντων σου (σ.σ. 1/1/2007) να έχεις αποκτήσει από τον απερχόμενο Νομάρχη, κ.Πρίντζο, πλήρη ενημέρωση επί παντός επιστητού και να προετοιμαστείς άρτια για την τετραετία που σε λίγο αρχίζει, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Γνωρίζεις, λοιπόν, καλύτερα από τον καθένα ότι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να:
α) επιτευχθεί ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη και αλλαγή της καθημερινότητάς του απέναντι στις δυσβάσταχτες γι’ αυτόν γραφειοκρατικές διαδικασίες,
β) θωρακισθεί αντιπλημμυρικά ο Νομός, ώστε να μην ξαναζήσουμε καταστροφές, όπως πρότινος, αλλά και το 1994,
γ) αξιοποιηθούν πλήρως οι πόροι από Δ΄ Κ.Π.Σ., η περίοδος του οποίου ξεκινάει επίσημα την 1/1/ 2007 και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2013. Ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο,
δ) αντιμετωπισθεί άμεσα η δολοφονική αέρια ρύπανση,
ε) αναπτυχθούν τα νησιά και οι ορεινές περιοχές της Μαγνησίας, τα οποία ένοιωσαν την 4ετία που παρήλθε την εγκατάλειψη και την περιφρόνηση,
στ) αποτελέσει η βιομηχανία και το λιμάνι του Βόλου και πάλι τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής, μέσω της ανάπτυξης και προώθησης νέων πρωτοβουλιών και νέων προσανατολισμών,
ζ) ολοκληρωθούν, επιτέλους, τα Μεγάλα Έργα της Μαγνησίας (Νοσοκομείο, Κάρλα, Περιφερειακός, Λιμάνι, Πανθεσσαλικό Στάδιο, Παναγιώτικο, Εμπορευματικό Κέντρο, Σιδηροδρομικές συνδέσεις), με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο προηγούμενος κύκλος ανάπτυξης του Νομού,
η) συνεργάζονται στενά και αρμονικά οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης για την προώθηση του τοπικού συμφέροντος. Όχι πια προτιμήσεις και παραγκωνισμοί, ούτε να είναι αποξενωμένες μεταξύ τους.
Οι εκλογές της 22ας Οκτωβρίου ανέδειξαν ως νικητή τον λαό και μόνον και σε καμία περίπτωση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή οποιοδήποτε άλλο Κόμμα και ως ηττημένους όχι την Νέα Δημοκρατία κ.λ.π., αλλά μόνον αυτούς που μας μετρούσαν με κομματικά μέτρα και σταθμά, προς τους οποίους θα πρέπει να αναφωνήσουμε, προκειμένου να τους βοηθήσουμε στην όποια αυτοκριτική επιχειρήσουν να κάνουν τις επόμενες ημέρες, ότι «Πρόβατα είστε και φαίνεστε!!» και ο “νοών νοείτω”.

«Περί συνέπειας λόγων και έργων»

Είναι χρέος μας να θαυμάζουμε έργα και πράξεις αρετής και όχι λόγια” (ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Αποσπ. 55 diels)
Γνωστό μού ήταν ήδη από την θητεία μου στα σχολικά έδρανα ότι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των μεγάλων πολιτικών ανδρών είναι η συνέπειά τους μεταξύ των λόγων και των έργων τους. Και επειδή δεν ευτύχησα να βιώσω συνειδητά από κοντά κάποιον απ’αυτούς, για το λόγο αυτό παρακολούθησα από κοντά την προεκλογική περίοδο, ιδίως στη Μαγνησία, αναζητώντας στοιχεία, που θα σχημάτιζαν την εικόνα ενός τέτοιου πολιτικού άνδρα και για να έχει αξία μια τέτοια έρευνα είχα εξαρχής προσδιορίσει ακόμη και τους άξονες της μεθοδολογίας, που θα ακολουθούσα, προκειμένου να ολοκληρώσω με αξιοπιστία και ασφάλεια την εικόνα, για την οποία μιλήσαμε πριν. Αρχικά, λοιπόν, θα συνέλεγα αποσπάσματα από κείμενα, που θα είχαν δημοσιευθεί στον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο, ακολούθως θα επιχειρούσα την ανασύνθεση των κειμένων αυτών σε ένα ενιαίο συνοπτικό κείμενο (περίληψη), στο οποίο θα έπρεπε να συμπυκνωθεί το όλο πολιτικό του σχέδιο και οι απόψεις του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και στο τέλος θα συνέκρινα αυτά με την ύστερη συμπεριφορά του.
Για σήμερα, επέλεξα …εντελώς τυχαία να σας παρουσιάσω την εργασία μου για έναν εκ των πολιτικών ανδρών της περιοχής μας και υποψήφιο Νομάρχη, τον κ.Κοκκίνη.
Α) ΚΕΙΜΕΝΟ 1ο: (Λήφθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του συνδυασμού “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ”): «Αγωνιζόμαστε ώστε στη Νομαρχία Μαγνησίας, να φυσήξει επιτέλους μέσα της ο φρέσκος, ο ζωντανός, ο δροσερός και ελπιδοφόρος άνεμος της νιότης. Σήμερα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, με κυρίαρχη ευθύνη της ηγεσίας της, από στρατηγείο συνεργασίας και ανάπτυξης που θα έπρεπε να είναι, διέπεται από στάση αδράνειας, απραξίας, ή απλής διαχείρισης της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, έργα ζωτικής σημασίας για το Νομό παραπέμπονται στις καλένδες. Το Νοσοκομείο Βόλου, ο Περιφερειακός, η Κάρλα και τόσα άλλα μεγάλα έργα της περιοχής, καρκινοβατούν, ενώ κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το εάν και πότε θα υλοποιηθούν. Οι επόμενες Νομαρχιακές εκλογές, δεν θα αναδείξουν απλά ένα Νομάρχη ή μια Παράταξη. Στην ουσία θα κρίνουν αυτό το ίδιο το παρόν και το μέλλον της Μαγνησίας. Αυτές οι προσπάθειες, είναι λάθος να υπονομευθούν στη βάση επιλογών πειραματισμού ή καταγραφής των κομματικών δυνάμεων. Αντίθετα, μπορούν και πρέπει να πολλαπλασιασθούν στη βάση μιας ελπιδοφόρας και νικηφόρας στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει στους κόλπους της πολίτες που ανεξάρτητα από την κομματική τους αφετηρία… Ο αγώνας μας είναι δημιουργικός και θετικός …Χωρίς κίβδηλες και άγονες υποσχέσεις και αντιπαραθέσεις…Χωρίς αρνητική προπαγάνδα που φέρνει τη δημόσια ζωή πίσω, σ' ένα ξεπερασμένο πια παρελθόν.Ανοίγουμε μαζί με τους πολίτες της Μαγνησίας, μια μεγάλη πορεία:* Πορεία Αλήθειας και Ευθύνης. Σάκης Κοκκίνης Υπ. Νομάρχης Μαγνησίας»
Β) ΚΕΙΜΕΝΟ 2ο: “Δήλωση Σάκη Κοκκίνη για την Κάρλα (ΘΕΣΣΑΛΙΑ, 7/10/2006): “«Από τα πλέον επίσημα χείλη ακούμε πως ένα ακόμη ζωτικής σημασίας για τη Μαγνησία έργο δεν προχωράει… Στενοχωριόμαστε επίσης γιατί η σημερινή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση -ακόμη μία φορά- μας κοροϊδεύει… Η ηγεσία της Νομαρχιακής Αρχής…και ο ίδιος ο Νομάρχης, ως «καρλάρχης», υπερηφανεύεται για την ολοκλήρωση -τάχα- των εργασιών στην Κάρλα. Τα γεγονότα όμως και εδώ τον διαψεύδουν. Ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Και για το μεγάλο αυτό έργο συνεπώς χρεώνουμε στην ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης χαμένη τετραετία»”.
Γ) ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Στη Νομαρχία Μαγνησίας θα πρέπει να φυσήξει επιτέλους ο άνεμος της νιότης, η οποία από στρατηγείο συνεργασίας και ανάπτυξης που θα έπρεπε να είναι, διέπεται από στάση αδράνειας, απραξίας, ή απλής διαχείρισης της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα έργα ζωτικής σημασίας για το Νομό να καρκινοβατούν, ενώ κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το εάν και πότε θα υλοποιηθούν. Οι επόμενες Νομαρχιακές εκλογές στην ουσία θα κρίνουν αυτό το ίδιο το παρόν και το μέλλον της Μαγνησίας και θα είναι λάθος να υπονομευθούν από κομματικές δυνάμεις ή από πολίτες που εξαρτώνται από την πολιτική τους αφετηρία. Ο αγώνας για να είναι δημιουργικός και θετικός και για να ανοίξει μια πορεία αλήθειας και ευθύνης, δεν θα πρέπει να περιέχει κίβδηλες και άγονες υποσχέσεις και αντιπαραθέσεις που φέρνει τη δημόσια ζωή πίσω, σ' ένα ξεπερασμένο πια παρελθόν. Η σημερινή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μας κοροϊδεύει. Ο ίδιος ο Νομάρχης ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Για τα μεγάλα έργα του χρεώνουμε την χαμένη τετραετία.
Δ) ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ κ.ΠΡΙΝΤΖΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ, 18/10/2006): “O κ. Κοκκίνης … οφείλει χάριν της Ν.Δ., στην οποία ανήκει και χάριν της δικής του προσωπικής πολιτικής προοπτικής να μην τραυματίσει περισσότερο τη φιλελεύθερη παράταξη. Η παράταξη αυτή … επιτρέπει τις παρεκκλίσεις που δεν απειλούν την παραταξιακή συνοχή (σ.σ. διαφορετικά τι θα γίνει;). Από εκεί και πέρα …όλα έχουν τα όριά τους. Θα είναι, λοιπόν, μεγάλο πολιτικό λάθος, αν οι πρωταγωνιστές της διαμορφωθείσης κατάστασης, με αιτία διαπροσωπικές αντιθέσεις και ατομικές στρατηγικές ενεργοποιήσουν διεργασίες και κινητοποιήσουν διαδικασίες πολιτικής και κομματικής αυτοκαταστροφής (σ.σ. εννοεί ότι δεν θα έχει πολιτικό μέλλον, αν καταλαβαίνουμε καλά).
Ε) ΔΗΛΩΣΗ κ.Σ.ΚΟΚΚΙΝΗ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ, 19/10/2006), ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής στη Νομαρχία, η οποία θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα σχολικά βιβλία ως έξοχο δείγμα λόγων και έργων και γιατί όχι και ως ύμνου προς την ελευθερίαν: «την παρούσα περίοδο η Μαγνησία έχει ανάγκη από μια αυτοδιοικητική και πολιτική συνέχεια, μακριά από ενδεχόμενους πειραματισμούς οι οποίοι ενδέχεται να υποσκάψουν την προοπτική του νομού μας...κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του συνδυασμού Νέοι Δρόμοι την 23η Ιουνίου δήλωσα ότι παραμένω στον ιδεολογικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας και στηρίζω το πρόγραμμα και το όραμα του Κ. Καραμανλή».
ΣΤ) ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Εάν θέλω να έχω πολιτική συνέχεια στην αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να σταθώ μακριά από πειραματισμούς, οι οποίοι θα υποσκάψουν την προοπτική μου. Για το λόγο αυτό παραμένω στη Νέα Δημοκρατία και στηρίζω το πρόγραμμα και το όραμά της…
Δυστυχώς το παρόν άρθρο ξεπέρασε σε έκταση την επιθυμία του γράφοντος και γι’αυτό εμπιστεύομαι σε σας τον σχολιασμό και την αξιολόγηση των παραπάνω, ελπίζοντας να γίνατε σοφότεροι... Όσο για μένα, προβλέπεται να συνεχίσω την έρευνα και όπου με βγάλει, αν με βγάλει πουθενά…