Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007

"Θεωρίες συνωμοσίας"


"Στην περιοχή του γνωστού, η ιδέα του αγαθού είναι τελευταία και μετά βίας διακρίνεται, όταν όμως τη διακρίνει κανείς δεν μπορεί να μην συλλογιστεί πως αυτή είναι η αιτία για όλα γενικά τα σωστά και καλά πράγματα, γεννώντας μέσα στον ορατό κόσμο το φως και τον κύριο του φωτός. Και γιατί μέσα στον νοητό κόσμο αυτή είναι που διευθύνει και παρέχει την αλήθεια και τον νου και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να την ατενίσει αυτός που εννοεί να ενεργήσει φρόνιμα και στην ιδιωτική και στη δημόσια ζωή". ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Πολιτεία)

«Θέλεις να σου πω εγώ τι κρύβεται από πίσω;». Η φράση αυτή ακούγεται κάτι περισσότερο από συχνά στις ιδιωτικές συζητήσεις των Ελλήνων. Και φυσικά κρύβει πίσω της κάτι περισσότερο από μια απλή «θεωρία συνωμοσίας» που εξηγεί οτιδήποτε - από παγκόσμια ζητήματα μέχρι θέματα της ελληνικής καθημερινότητας.
Η καχυποψία ότι πάντα «κάτι κρύβεται» πίσω από καθετί αποτελεί ίδιον των Ελλήνων. Καθόλου περίεργο. Ο ελληνικός λαός γνώρισε αμέτρητες ξένες κατοχές και εισβολές, με αποτέλεσμα να αναπτύξει μια ιδιαίτερη μορφή σκέψης, όπου η βαθιά καχυποψία συνδυάζεται με ένα συλλογικό σύμπλεγμα κατωτερότητας. Το αποτέλεσμα: άνθηση των θεωριών συνωμοσίας, από τις πλέον σοβαρές μέχρι τις πλέον φαιδρές.
Ίσως, η πλέον καθαρόαιμη ελληνική θεωρία συνωμοσίας να είναι εκείνη που αφορά την περιβόητη Ομάδα Έψιλον: μια υπέρ-μυστική ομάδα με σχεδόν υπερφυσικές οικονομικές, επιστημονικές και πνευματικές δυνάμεις, η οποία βρίσκεται διασκορπισμένη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προωθώντας κρυφά τα ελληνικά συμφέροντα και μαχόμενη τα «ξένα κέντρα αποφάσεων». Σύμβολό της το Δελφικό Έψιλον, που μοιάζει με δύο κεφαλαία Ε τοποθετημένα «πλάτη με πλάτη». Υποτίθεται ότι η Ομάδα Έψιλον χρησιμοποιεί υπέρ-τεχνολογία όπως αντιβαρύτητα και τηλεμεταφορά για την άμυνα της Ελλάδας και την παγκόσμια κυριαρχία του ελληνικού πολιτισμού. Με βάση αυτήν την κεντρική ιδέα, οι «μεταλλάξεις» είναι πολυάριθμες και αλληλοσυμπλεκόμενες και περιλαμβάνουν μέχρι και εξωγήινους.
Σύμφωνα με κάποιους, οι ιδρυτές της Ομάδας Έψιλον - και κατ’ άλλους όλοι οι Έλληνες - προέρχονται από τον... Σείριο. Ότι το φαινόμενο των UFO έχει βασικά προέλευση τα διαστημόπλοια των Έψιλον. Ότι το σύμβολο των Έψιλον έχει παρατηρηθεί σε διάφορα UFO. Διάφοροι συγγραφείς ανέπτυξαν τα δικά τους παρακλάδια της θεωρίας περί Ομάδας Έψιλον, ενώ κάποιοι άλλοι διατείνονται ότι είναι και μέλη της.
Το εύλογο ερώτημα είναι ότι αφού η Ομάδα Έψιλον διαθέτει τέτοιες υπεράνθρωπες δυνάμεις και τεχνολογίες, τότε γιατί παραμένει στην αφάνεια; Πού ήταν οι Έψιλον όταν οι Έλληνες κατατροπώνονταν από τον στρατό του Κεμάλ και «συνωστίζονταν» στο λιμάνι της Σμύρνης; Πού ήταν στα ολοκαυτώματα των Καλαβρύτων, του Διστόμου και της Κανδάνου; Στη διάρκεια των Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κωνσταντινούπολη; Το 1974 στην Κύπρο; Κανένα λογικό επιχείρημα δεν μπορεί να αντιταχθεί στη συνωμοσιολογία. Η τελευταία το αφομοιώνει και διαθέτει εξηγήσεις για τα πάντα. Τώρα, αν αυτές οι εξηγήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την κοινή λογική, είναι μια άλλη ιστορία...
Σύμφωνα, πάντως, με τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Βικιπαιδεία, η Ομάδα Έψιλον θεωρείται ότι αποτελεί κάτι «μεταξύ θεωρίας συνωμοσίας και περιαστικού θρύλου (urban legend)».
Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι πάμπολλες και συνεχώς μεταλλασσόμενες. Όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αφορούν τη δράση «σκοτεινών κέντρων αποφάσεων» που στρέφονται ενάντια στον ελληνισμό. Όμως υπάρχουν - ελάχιστες είναι η αλήθεια - θεωρίες συνωμοσίας, στις οποίες εγχώρια κέντρα αποφάσεων έπαιξαν ρόλο σε διεθνείς εξελίξεις.
ΑΝ υπάρχει, τελικά, η ομάδα Έψιλον αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει να επαναπαυτεί και να εναποθέσει την τύχη του στις ενέργειες αυτής. Ουδέποτε επήλθε λύση στα εθνικά ζητήματα μέσω κάποιων οργανώσεων (περίπτωση ΚΥΠΡΟΥ , καταστροφή ΣΜΥΡΝΗΣ κ.α.).
ΑΝ ΔΕΝ υπάρχει, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσει ηττοπάθεια και να κυριαρχήσει το πνεύμα της υποταγής.
Ο Ελληνισμός ανέκαθεν διέθετε πρότυπα ηρωισμού και πατριωτικής αυτοθυσίας, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία. Μέλη της Ομάδος Έψιλον ας θεωρήσουμε ότι είμαστε ο καθένας μας ξεχωριστά, δηλαδή όποιος αγωνίζεται, έστω και από μέσα του, για την διάσωση του Ελληνισμού, ανεξαρτήτως πολιτικής ή θρησκευτικής πεποιθήσεως…
Είτε, λοιπόν, υπάρχει, είτε όχι η ομάδα Έψιλον, το ζήτημα εντοπίζεται στην δική μας δράση, και στον προσωπικό αγώνα του καθενός μας. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς προς ανατροπή της υφισταμένης παρακμιακής καταστάσεως. Ας μην αναμένουμε ούτε από αυτή, ούτε από κανένα άλλο την "εξ ουρανού σωτηρία μας", εάν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε την βούληση και την δύναμη να αγωνισθούμε για την Εθνική μας κυριαρχία και Αξιοπρέπεια…
Άλλωστε, όπως έλεγε και ο γέρο – ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ελένη): “με σταυρωμένα χέρια και μόνο με θυσίες τίποτα δεν γίνεται. Η σύνεση είναι μάντης. Και η φώτιση” - …

*(Αφορμή για το παρόν άρθρο αποτέλεσε το συγκλονιστικό νέο μυθιστόρημα του προικισμένου Βολιώτη συγγραφέα, φίλου και συναγωνιστή Θανάση Νικολάου, με τον τίτλο «ΟΙ ΕΨΙΛΟΝ», το οποίο αξίζει να διαβάσει κανείς).
Πηγή: ΕΘΝΟΣ