Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

"Τω κρατίστω"

Το 324 π.Χ., με τον αδόκητο θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου η αυτοκρατορία του στάθηκε αδύνατο να συντηρηθεί ενιαία. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος «φρόντισε» για αυτό, αποφεύγοντας να ορίσει διάδοχο. Στην ερώτηση σε ποιόν αφήνει την διαδοχή απάντησε "τώ κρατίστω", οπότε οι στρατηγοί και φίλοι του έσπευσαν να διεκδικήσουν όλοι την κυριότητα της τεράστιας αυτοκρατορίας. Ακόμη και πρόσωπα που ελάχιστο ή και κανένα ρόλο έπαιξαν στην κατάκτηση της Ασίας, προέκυψαν διεκδικητές της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που είχε δημιουργηθεί ποτέ. Οι δύο πρώτοι από τους διεκδικητές εμφανίστηκαν κυριολεκτικά πάνω από το νεκροκρέβατο του Αλέξανδρου, αφού οι πρώτες διαμάχες ξέσπασαν αμέσως μετά το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη. Βεβαίως οι Ελληνιστικοί μονάρχες ό,τι γενικώς τους έλειπε σε διοικητική και κυβερνητική παιδεία, το αναπλήρωναν και με το παραπάνω σε μεγαλομανία και ματαιοδοξία, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα η Ασία.
Στα καθ’ ημάς, ο Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές και η Ελλάδα παραμένει σε Κεντροδεξιά πορεία, παρότι πλήρωσε με μια σημαντική πτώση ψήφων και εδρών τα οικονομικά σκάνδαλα και τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Καλείται, έτσι, η Ν.Δημοκρατία αποψιλωμένη και αποδυναμωμένη να δώσει λύσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις φωτιές στην Πελοπόννησο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το δημόσιο χρέος, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, εισέρχεται για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια στη Βουλή το κόμμα της άκρας δεξιάς (ΛΑ.Ο.Σ.), ενώ σε άνοδο είναι και τα δυο κόμματα της αριστεράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Στον απόηχο των εκλογών αυτών κλυδωνίζεται η πολυθρόνα του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, του μεγάλου ηττημένου αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, ο οποίος έσπευσε να αναλάβει αμέσως τις ευθύνες του και ζήτησε την άμεση έναρξη των κομματικών διαδικασιών εκλογής προέδρου, καθόσον για πρώτη φορά μετά το 1981 το ΠΑΣΟΚ μένει στην αντιπολίτευση για δεύτερη συνεχή τετραετία, αποσπώντας παράλληλα το χαμηλότερο ποσοστό.
Τα αίτια της βαριάς εκλογικής ήττας είναι σαφή: Η λαϊκή εντολή που δόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου “άλλαξέ τα όλα” δεν εκτελέστηκε στο έπακρον, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε καλύτερο, δεν έπεισε. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει και πάλι ένα πραγματικό κίνημα δίκαιων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Ο λαός μάς θέλει ανατρεπτικούς και καινοτόμους. Καλούμαστε να αποδείξουμε στη πράξη, με τις θέσεις μας, την πρακτική μας, τη στάση μας, τις αντιλήψεις μας, την αυτοκριτική μας, το ύφος και το ήθος μας, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Με την σαφή οριοθέτησή μας απέναντι στην συντήρηση και τις δικές της αντιλήψεις. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των εργαζομένων, των αγροτών, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των νέων και των κεκτημένων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων έπρεπε να είχε ξεκινήσει προ πολλού. Τώρα δεν απομένει πάρα να ξεκινήσει από αύριο.
Η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα είναι ώριμη και επιβεβλημένη για το καλό της παράταξης και της χώρας. Στη προσπάθεια αυτή όσοι αδράνησαν, συνέργησαν, σιώπησαν, ανέχθηκαν προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις που δεν έχουν καμία σχέση με το προοδευτικό πολιτικό χώρο ή συνέβαλαν στη σύγχυση γύρω από το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο του Κινήματος, αλλά και όσοι υποβάθμισαν την αξία των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ ή ακύρωσαν στην πράξη τη συλλογική πολιτική λειτουργία έχουν χρέος σε πρώτη φάση να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Όσο για το ανακύψαν ζήτημα εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει και καταστατικό και εσωτερική δημοκρατία, με βάση τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρθούν αποφάσεις εν θερμώ, ούτε και πρέπει να διεξάγονται αγώνες διαδοχής πάνω από το νεκροκρέβατο του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται, πρωτίστως, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η όποια αλλαγή του Προέδρου μπορεί να φέρει κάποια πρόσκαιρη νέα δυναμική στο κόμμα και στους απογοητευμένους οπαδούς μας, δεν πρόκειται, όμως, να αλλάξει ριζικά την τύχη του εάν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα τις θέσεις και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει. Άλλωστε, τον πρόεδρο του κόμματος τον εκλέγει κατ’ ουσίαν ο ίδιος ο λαός. Γι’ αυτό κυρίαρχη ανάγκη στο ΠΑΣΟΚ είναι η σύγκληση ενός συνεδρίου επανίδρυσης, στο οποίο, παράλληλα, με το ζήτημα της ηγεσίας, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι θέσεις όλων, να γίνει μια ουσιαστική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να απαντηθούν τα κεφαλαιώδη ερωτήματα «ποιοί είμαστε, πού θέλουμε να πάμε τη χώρα και πώς πρόκειται να πολιτευτούμε».
Την προσπάθεια ανασυγκρότησης που ξεκίνησε θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, καθόσον στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός αριστερόστροφου ΠΑΣΟΚ, νικηφόρου και αποτελεσματικού. Αρωγός μας ας είναι η ίδια η ιστορία, η οποία μπορεί να μας προφυλάξει από τις δυσμενείς συνέπειες που έγραψε για άλλους, ειδάλλως αβίαστα θα μας καταχωρήσει στα κατάστιχα των κεφαλαίων της περί των τραγικών λαθών…