Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2006

Περί συλλογικής ευθύνης ο λόγος

Γνωστό είναι ότι τα μέλη μιας ομάδας, είτε αυτή είναι πολιτική, είτε αθλητική, κ.λ.π., χάριν επιτεύξεως του σκοπού που έχουν θέσει, θα πρέπει να συστρατεύονται και να παραμερίζουν τις ατομικές επιδιώξεις ή φιλοδοξίες τους. Διαφορετικά η αποτυχία είναι πιστοποιημένο ότι θα είναι βέβαιη.
Από την άλλη, η λειτουργία ενός πολιτικού φορέα, που θέλει να λέγεται ότι είναι δημοκρατικός, διέπεται, μεταξύ άλλων, και από την αρχή της συλλογικής ευθύνης, πράγμα που σημαίνει ότι και στην επιτυχία, αλλά και στην αποτυχία την ευθύνη δεν φέρει μόνον ο επικεφαλής του πολιτικού φορέα, αλλά και τα μέλη του, καθόσον η άσκηση ή μη πολιτικών δράσεων είναι ευθύνη όλων και όχι του ενός.
Στις προηγούμενες εκλογές ο κ.Πρίντζος ηγήθηκε του συνδυασμού ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”, ο οποίος απαρτιζόταν από 49 υποψηφίους νομαρχιακούς συμβούλους και διεκδίκησε το χρίσμα της αναλήψεως των ευθυνών της Νομαρχίας Μαγνησίας. Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και ο κ. Αθανάσιος (Σάκης) Κοκκίνης, τον οποίο επέλεξαν 12.064 συντοπίτες μας, αναδειχθείς πρώτος στην προτίμηση των εκλογέων, που επέλεξαν τον συνδυασμό αυτό και μάλιστα σε ποσοστό 6,78%!!
Ακολούθως, ο απερχόμενος Νομάρχης κ.Πρίντζος περιέβαλε τον κ.Κοκκίνη με απόλυτη εμπιστοσύνη και ως πρωτοκλασάτο συνεργάτη του, του εμπιστεύθηκε την προεδρία της ΑΝ.Ε.Μ..
Προ τριμήνου περίπου ο κ.Κοκκίνης κατήγγειλε τον νυν Νομάρχη για ανικανότητα, χαρακτήρισε το έργο του ανύπαρκτο και προανήγγειλε την δημιουργία δικού του νέου πολιτικού συνδυασμού ενόψει την προσεχών εκλογών.
Μολαταύτα, από την κριτική του κ.Κοκκίνη απουσιάζει η αναμενόμενη αυτοκριτική του, αφού συνυπεύθυνος για την ανυπαρξία έργου είναι και ο ίδιος και δεν νομιμοποιείται να εξαιρεί τον εαυτό του σήμερα, όταν καθόλη τη διάρκεια της 4ετούς θητείας του ουδέποτε δήλωσε δημόσια ο,τιδήποτε εναντίον της απερχόμενης νομαρχιακής αρχής, αλλά και κατά του κ.Πρίντζου προσωπικά, ούτε και αποστασιοποιήθηκε με κάποιο ευδιάκριτο τρόπο από τη δημοσιότητα και τις τιμές, που απολάμβαναν οι λοιποί εκλεχθέντες με τον συνδυασμό του κ.Πρίντζου νομαρχιακοί σύμβουλοι, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η άποψη ότι τάχα ο ίδιος είχε καταστεί ξένο σώμα από την απερχόμενη νομαρχιακή αρχή.
Με βάση τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η πρόσφατη αποχώρησή του κ.Κοκκίνη από τον συνδυασμό του κ.Πρίντζου δρομολογήθηκε όταν διαπίστωσε ότι η Νέα Δημοκρατία προωθούσε τον τελευταίο εκ νέου και για τις επερχόμενες εκλογές ως υποψήφιο Νομάρχη, αντί για τον ίδιο και παρότι εκείνος διέβλεπε την επερχόμενη εκλογική αποτυχία του κ.Πρίντζου, η οποία θα ματαίωνε αναγκαστικά και την ικανοποίηση των προσωπικών του φιλοδοξιών (αλήθεια η συμπεριφορά αυτή δεν θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, την παροιμία εκείνη που λέει ότι «όταν βυθίζεται το πλοίο, τα πρώτα που το εγκαταλείπουν είναι …»;); Οι σκέψεις αυτές παρέχουν μια λογική εξήγηση για τον λόγο που απέρριψε και τις όποιες προσπάθειες έγιναν από πλευράς τόσο του κ.Πρίντζου, όσο και της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αποσοβήσουν τον ορατό κίνδυνο διαρρήξεως της συνοχής τους.
Ύστερα από όλα αυτά θα περίμενε κανείς από τον κ.Κοκκίνη, ο οποίος ζητά και πάλι τη ψήφο μας, αυτή τη φορά ως υποψήφιος Νομάρχης, σαφή δείγματα υπευθυνότητας και προπάντων ταπεινοφροσύνης ως προς τον τρόπο προβολής του από τα ΜΜΕ, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δει.
Εν κατακλείδι, η μηδενιστική κριτική του κ.Κοκκίνη για το έργο της απερχομένης νομαρχιακής αρχής έχει βαρύνουσα σημασία και ασφαλώς θα εκτιμηθεί αναλόγως, καθόσον ως συνεργάτης του κ.Πρίντζου είχε ιδία γνώση για την ανικανότητα και ανυπαρξία του έργου, το οποίο ο απερχόμενος Νομάρχης επιχείρησε να χαρακτηρίσει ως …επιτυχημένο, όπως αξιοσημείωτο είναι και ότι η διάσταση μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών ανδρών δεικνύει ότι ο κ.Πρίντζος δεν εκπροσωπεί ένα συμπαγή πολιτικό συνδυασμό, αλλά μια συγκυριακή συνεύρεση αυτόνομων προσωπικοτήτων, οι οποίες αναζητούν ευκαιρίες για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών τους.
Τέλος, αυτονόητη είναι η επισήμανση ότι οι ανωτέρω σκέψεις και απόψεις εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τον γράφοντα και όχι, κατ’ ανάγκην, και τον Συνδυασμό, με τον οποίο κατέρχεται ως υποψήφιος.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: