Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2007

Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στον σύγχρονο βίο



Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν σε πρόσφατες τηλεοπτικές εκπομπές, τρία ποτήρια πολτός από φύλλα ελιάς, μαζί με νερό, την ημέρα, μπορούν όχι μόνον να αποτρέψουν την εμφάνιση διάφορων ασθενειών, ακόμη και μορφών …καρκίνου (!!), αλλά και να θεραπεύσουν ανίατες ασθένειες, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι δημιουργηθείσες ελπίδες ίασης στο πλατύ κοινό.
Πολλοί είναι οι ασθενείς και εξ αυτών ορισμένοι μάλιστα καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς, αλλά και υγιείς, οι οποίοι εντελώς “προληπτικά”, σπεύδουν στους ανά την επικράτεια ελαιώνες, για να συλλέξουν τα “θαυματουργά” φύλλα.
Μολαταύτα, τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη χρήση εκχυλισμάτων που προέρχονται από φύλλα ελιάς ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό προϊόν επισημαίνουν στα ΜΜΕ γιατροί και φαρμακοποιοί.
Συγκεκριμένα, η επισήμανση εστιάζεται τόσο στις δήθεν ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά, όσο και στους κινδύνους για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις, τοξικές ενώσεις, παρενέργειες, ακόμη και δηλητηρίαση των χρηστών, σε περίπτωση που τα δέντρα έχουν πρόσφατα ραντιστεί με φάρμακα. Ως ανάλογο παράδειγμα αναφέρουν τα πολλά κρούσματα κίρρωσης του ήπατος, που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα και αποδίδονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην κατανάλωση εκχυλισμάτων από φύλλα Αλεξανδρείας, τα οποία πωλούνται ως βότανα με το κιλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
O καθηγητής Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Γαλάρης, ο οποίος έχει πειραματιστεί εργαστηριακά επί χρόνια στις ιδιότητες των φύλλων της ελιάς σε ζωντανά κύτταρα, συνιστά μεγάλη προσοχή στους χρήστες. «Υπάρχουν επιστημονικές εργασίες που δείχνουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς. Όμως, από τη βασική έρευνα, για να περάσει κάτι σε γενική χρήση, πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο φίλτρο, καθώς μπορεί να κρύβονται πολλοί κίνδυνοι ακόμη και για την υγεία αυτών που θα πειραματιστούν. Δε γνωρίζουμε την ποσότητα από τις εκατοντάδες ενώσεις που έχουν τα φύλλα, ανάμεσά τους και κάποια τοξική. Δεν ξέρουμε πόσες από αυτές τις ενώσεις φτάνουν στα ανθρώπινα κύτταρα και σε ποιες ποσότητες είναι επικίνδυνες. Πάντως, το να περνάς από τη βασική έρευνα στη γενικευμένη χρήση είναι ένα μεγάλο άλμα, που μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους», τόνισε ο κ. Γαλάρης.
Από την πλευρά τους, φαρμακοποιοί ομοιοπαθητικής, αφού επισήμαναν ότι πρόκειται για φυτοθεραπευτική προσέγγιση και όχι ομοιοπαθητική, σημείωσαν ότι με την επιφύλαξη για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις του χρήστη στην ελιά και τις συνέπειες, αν έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα φυτοφάρμακα, η δράση των φύλλων της ελιάς είναι θετική. Μάλιστα, υπάρχουν και ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούν συστατικά της ελιάς στην παρασκευή τους.
Από την άλλη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, είναι κατηγορηματικός, χαρακτηρίζοντας αυτές τις πρακτικές ως σύγχρονο κομπογιαννιτισμό. «Θεωρώ αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, απευθύνεται στο γιατρό του, ο οποίος με τις διαδικασίες που προβλέπονται από την επιστήμη και τη δεοντολογία, του συνιστά την ανάλογη θεραπεία, που στηρίζεται στη διαγνωστική μέθοδο και την τεχνολογία που έχει εξελιχθεί σημαντικά. Κάθε άλλη διαδικασία που παρακάμπτει αυτήν την αρχή και προπάντων παραπέμπει σε πρωτόγονες λογικές, είναι, αφενός μεν, άκρως επικίνδυνη για τυχόν παρενέργειες και προβλήματα και επίσης άκρως επικίνδυνη, στην περίπτωση που εξωθεί έναν ασθενή να εγκαταλείψει κάθε ορθόδοξη θεραπευτική μέθοδο και να στραφεί, παροδικά, κάποιες φορές ανεπιστρεπτί, σε μεθόδους που έχουν τις ρίζες τους στον κομπογιαννιτισμό», δήλωσε ο κ. Θεοδοσιάδης.
O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολαΐδης, είναι επιφυλακτικός και ζητά περαιτέρω αναλύσεις. «Θα πρέπει να γίνει η χρήση του εκχυλίσματος θεσμοθετημένα. Να πάνε αυτά τα φύλλα στο Χημείο του Κράτους, να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και να δούμε τι θα προκύψει. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι λειτουργούν ευεργετικά, όμως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.
Ακόμη και οι ελαιοκαλλιεργητές, μετά την προβολή των σχετικών εκπομπών, εμφανίζονται προβληματισμένοι, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όλα τα ελαιόδεντρα είναι επιβαρυμένα με μεγάλες ποσότητες χημικών φαρμάκων. «O κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Μόνον αν έχει καμιά ελιά στο οικόπεδό του και ξέρει ότι δεν έχει ραντιστεί, μπορεί να πειραματίζεται. Οι υπόλοιπες ελιές, αυτήν την εποχή, λόγω και της αυξημένης υγρασίας είναι ραντισμένες με πολλά φάρμακα και τα δέντρα πολύ επιβαρυμένα. Είναι πολύ επικίνδυνο και δεν αφήνουμε κανέναν ούτε ραδίκια να μαζέψει από εκεί κοντά. Μόνον αν είναι κάποιος σίγουρος ότι ένα δέντρο δεν έχει ραντιστεί και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί λιπάσματα, να παίρνει τα φύλλα. Αφού και εμείς σκεφτόμαστε, μετά τις εκπομπές, να αφήσουμε 1-2 δέντρα χωρίς φάρμακα για να δοκιμάσουμε», δήλωσε ο Θανάσης Σταμπούλης, πρόεδρος της Oμοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χαλκιδικής.
Ωσάν να μην έφταναν όλα αυτά, την εμφάνισή τους έκαναν και οι κερδοσκόποι, οι οποίοι πουλούν τα φύλλα ελιάς μέχρι και προς 50 ευρώ το κιλό (!), δικαιώνοντας πανηγυρικά τον Ευάγγελο Λεμπέση, ο οποίος εν έτει 1941 αφιέρωσε ένα δοκίμιό του στην "Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω". Στο ερώτημα εάν άλλαξε κάτι από τότε, θα διαπιστώσει με θλίψη κάποιος ψύχραιμος ότι η βλακεία, καταπώς φαίνεται, αυξήθηκε. Τι αποτέλεσμα είχαν 65 χρόνια εξελίξεων και επιτευγμάτων στην ιατρική; Κανένα, όταν βλέπουμε να βγαίνει ανερυθρίαστα ο κάθε τσαρλατάνος και να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και αντί να τον στείλουμε από κει που ήρθε, όλοι εμείς, που αφήσαμε τον ενθουσιασμό μας και την ενδόμυχη ελπίδα μας ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε αιώνια, να μας συνεπάρει, φτάσαμε στο σημείο να αγοράζουμε και μπλέντερ για να κάνουν την φραπελιά μας!!
Εμπρός, λοιπόν, όλοι στους δρόμους να μαζέψουμε φύλλα ελιάς!!! Πάμε - όλοι μαζί!!! Μπορούμε!!! Πίνοντας 1 λίτρο την ημέρα ζωμό φύλλων με φυτοφάρμακα και προσθήκη 5% υδροκυάνιο είναι ότι καλύτερο!!! Το συστήνω απερίφραστα: α) στους Ηλίθιους - Εγκληματίες τηλεπαρουσιαστές, που στο βωμό της υψηλής τηλεθέασης παίζουν με την υγεία του κοσμάκη, β) στους κερδοσκόπους, που πουλούν ένα ματσάκι με φύλλα ελιάς αντί 40 ή 50 ευρώ, γ) σε όλους εμάς που προστρέξαμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας ο,τιδήποτε μας πασάρουν, χωρίς, προηγουμένως, να ρωτήσουμε τον γιατρό μας και δ) στους καθυστερημένους και τους βολεμένους, που έφεραν την ιατρική σε τέτοιο ευτελές επίπεδο, ώστε πολλοί να μην την εμπιστεύονται!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: